door
Mario V.

Is elektronisch roken de toekomst?

Elektronisch roken is voor sommige rokers misschien wel de toekomst. De elektronische sigaret is een alternatief en gezonder middel voor de klassieke sigaret. Toch is niet iedereen overtuigd van de zogezegde voordelen van deze uitvinding. De opmars van de e-sigaret is niet zo heel lang geleden begonnen. Maar elektronische sigaret eigenlijk werd elektronisch roken jaren geleden al uitgevonden.


Stoom afblazen met de e-sigaret

Het was Herbert A. Gilbert die in 1963 een patent aanvroeg voor een speciaal soort elektronisch apparaat. Deze zette een oplossing van nicotine om in stoom. Deze eerste e- sigaret stierf een stille dood en verdween als sneeuw voor de zon. Pas jaren later, in 2003, kwam de Chinese apotheker Hon Lik op een gelijkaardig idee. Met een elektrisch element verdampte hij een onder druk staande vloeistofstraal in een propyleenglycol oplossing. Deze vernuftigheid produceerde een rookdamp die je als roker kon inademen. Daarnaast was er de mogelijkheid om de nicotine via de longen in je bloedbaan geleiden.


Hoe het werkt

Er zijn verschillende modellen van de elektronische sigaret. Meestal bestaat het uit een verstuiver, een batterij en een cartridge. Deze laatste wordt bevestigd aan de batterij. Als roker trek je aan de sigaret, waardoor de verstuiver in gang schiet. Vervolgens verdampt de aanwezige nicotine in stoom. Daardoor inhaleert de roker een soort damp die hetzelfde gevoel geeft als gewone rook. Extra positief: de damp stinkt niet, in tegenstelling tot die van een doorsnee sigaret.


Giftig geneesmiddel

In België staat de elektronische sigaret geregistreerd als geneesmiddel. Toch beweren sommige gezondheidsinstanties dat het niet zo veilig is als iedereen denkt. Onderzoekers duidden in het verleden én vandaag op de risico's. Zo zou het zogezegde geneesmiddel kankerverwekkende stoffen bevatten. Daarnaast werd de erg schadelijke stof acroleine gevonden in de damp. Sommige organisaties vinden dat het revolutionaire ding niet moet worden verboden, maar dat bepaalde regels inzake het gebruik wel noodzakelijk zijn.