door
Mario V.

Waarom roken we?

Kan jij vijf redenen geven om niet te roken? Waarschijnlijk. Misschien ken je er wel twintig. Waarom roken we dan tóch? Wat kan er nu op tegen een zwarte long en een rookadem? Minstens tien dingen, zo blijkt. Vroeger waren de belangrijkste argumenten het statussymbool, de gezelligheid en de genezende kracht van tabak, Afgelopen jaren kwamen er heel wat redenen om te roken bij. Ik zet de belangrijkste even op een rij.


De klap van nicotine

Krijg ook eens een klap van nicotine, dat werkt naar verluidt enorm verslavend. Sigaretten worden opzettelijk gemaakt om een "nicotineklap" te geven. Dit verslavende goedjesigaret foto versnelt onze hartslag en beïnvloedt ons hele lichaam. Verder laat het dopamine vrijkomen in de hersenen. Op die manier brengt de stof een genotsgevoel teweeg. Zo geeft roken ons natuurlijk een geweldige kick. Sterker zelfs, rokers gaan een goed gevoel associëren met roken zelf. Conclusie: nicotine werkt verslavend en zorgt voor elke (drog)reden om een sigaret op te steken.


Gewoon een gewoonte

"Het is een gewoonte, het gebeurt vanzelf." Ja, sommige mensen roken onbewust. Middagpauze, tijd voor een sigaret. Een lange dag is eindelijk voorbij, laat ons even een sigaret opsteken. Mensen die al een hele tijd roken, beginnen gewoon te roken op automatische piloot. Toch is 'gewoonte' een verkeerd woord. Want wanneer je als fervent roker deze 'gewoonte' doorbreekt, treden ontwenningsverschijnselen op. En dat is het gevolg van een verslaving.


Beter concentratievermogen

Rokers beweren dat het roken het concentratievermogen stimuleert. Ook dat is een fabeltje. Soms vraagt een bepaalde activiteit flink wat aandacht, en verlies je als roker plots je concentratie. "Ik heb zin in een sigaret," zeurt je brein. Toch even verder werken. Die goesting verdwijnt wel. "Geef mij nu een sigaret!" brullen je hersenen. Je geeft toe, en je neemt een sigaretje. Resultaat: je bovenkamer houdt zich koest, jij werkt verder. Probleem opgelost! Of toch niet?


Tabak binnen, stress buiten

Anderen roken als middel tegen stress. Nicotine veegt de zorgen van tafel. Tijdelijk toch. Psychologisch gezien zet het opsteken van een sigaret alle stress op pauze. Maar deze vermeende stressremmer verhoogt juist de lichamelijke stress. Het verlaagt de weerstand, wat het lichaam nog vatbaarder maakt voor ergere stress én ziekten. Ironisch genoeg ligt het risico op angststoornissen hoger bij rokers. Leuk weetje: stoppen met roken heeft bij verslaafde rokers vaak hetzelfde effect als het gebruik van antidepressiva.